Diversen

Snelle bolo pretu

500 gram ontpitte (niet geweekte) pruimen opzetten met 200 gram bruine suiker en iets water. Op klein vuur laten garen. Daarna fijn mixen en 1dl kersenlikeur of rum erbij roeren.

Oven voorverwarmen op 175 graden Celsius.

225 gram (zachte) boter mengen met 200 gr bruine suiker. Vervolgens 4 eieren, al kloppend, één voor één toevoegen. 

200 gram bloem mengen met 1/2 theelepel kaneel, 1/4 theelepel allspice (=piment), 1/4 theelepel nootmuskaat, 1/4 theelepel foelie, 1/4 theelepel kardemon.

Schep het bloemmengsel door het ei-mengsel. Schep de pruimen eronder door.

Doe het deeg in een beboterde bakvorm en bak het geheel ongeveer 1.30 uur.

Neem de bakvorm uit de oven, prik gaatjes in de taart en giet er enkele eetlepels kersenlikeur of rum over.

Laat de taart afkoelen en neem hem dan uit de vorm.

Snelle snack/Snoepkoekje (paleo)

Kleine (praliné-)vormjes dun invetten met (langzaam) gesmolten kokosolie en in koelkast zetten.

Of: papieren cakevormpjes klaarzetten.

 

Naar keuze (een combinatie van):

  • rozijnen, 
  • noten, 
  • zaden (zonnebloempitten, pompoenzaden, etc)
  • gedroogde vruchten (cranberries, papaya, etc,) 
  • gedroogde kokosschilfers, 
  • chocolade met hoogst mogelijk cacao-gehalte,
  • evt. gember,
  • evt. kaneel.

in kleine stukjes hakken en mengen met honing naar smaak.

Mengsel in vormpjes doen (bij cakevormpjes enkel de bodem bedekken), aandrukken en met een lepeltje voorzichtig zo veel kokosolie toevoegen dat e.e.a. aan elkaar hecht.

In koelkast laten opstijven.

Na een aantal uren kan je alles uit de vormpjes halen, maar bewaar de snack wel in de koelkast tot gebruik.

Toetje (of vulling voor gebak)

 

Vooraf: De aangegeven hoeveelheden zijn een richtlijn. Volg je eigen smaak, in het bepalen van de juiste hoeveelheden. Afhankelijk van het fruit dat je gebruikt, kan je ook de specerijen en/of noten aanpassen.

 

300 gram verse abrikozen

restje verse aardbeien en zwarte bessen

[of frambozen en bosbessen, met rozemarijn of munt

of rozijnen en zure appel, met kaneel en peper

of vijgen en sinaasappel, met kaneel en peper]

2 eetlepels honing

4 eetlepels sinaasappelsap

2 eetlepels citroensap

1 theelepel gemberpoeder

1/2 theelepel gemalen (zwarte) peper

3 eetlepels geschaafde amandelen

2 eetlepels pijnboompitten

kokosolie of roomboter om ovenschaal in te vetten

 

Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal in met kokosolie of roomboter.

Was de bosbessen en aardbeien en laat uitlekken. Was en droog de abrikozen, halveer ze en haal de pit eruit.

Leg de abrikozen met de bolle kant naar beneden in de ovenschaal. Leg de andere vruchten tussen de abrikozen.

Meng de honing met sinaasappelsap, citroensap, gemberpoeder en peper. Schenk over de vruchten.

Strooi de geschaafde amandelen en pijnboompitten over het fruit.  

Zet 20-30 minuten in de oven, tot de abrikozen gaar zijn en de amandelen en pijnboompitten lichtbruin.

Serveer naar keuze (warm of koud) met vanille-ijs, yoghurt, lobbige slagroom of crème fraîche en garneer met een blaadje (kruize)munt.

Wil je de vruchten verwerken in gebak, dan kun je het vocht opvangen en binden met wat aardappelmeel of ‘taartina’. 

Tonijnsalade (zonder mayonaise)

Ingrediënten:

Avocado

Blikje (uitlekgewicht +150 gram) tonijn

+ 3 eetlepels kappertjes in azijn

 

Avocado schillen en ontpitten. Vruchtvlees prakken.

Blikje (uitlekgewicht 150 gram) tonijn openen en afgieten. Tonijn toevoegen aan avocado.

Ongeveer 30 gram kappertjes (met azijn) erbij.


Alles mengen en dan natuurlijk proeven.

Naar smaak peper, Madame Jeanette en/of azijn toevoegen.

 

 

Aanvullende suggestie:

Serveren op een bedje van sla.

Garneren met enkele ringetjes ui en/of zwarte olijven.

Brownies

 

(Snelle) Brownies

 

Oven voorverwarmen op stand 3.

 

Plastic schaal op de weegschaal zetten en de volgende ingrediënten erin:

125 gr boter

225 gr bruine suiker

1 reep pure chocolade

2 volle eetlepels cacao

 

Schaal 2 minuten in de magnetron op vol vermogen.

 

Ondertussen 2 eieren loskloppen met 2 eetlepels melk.

 

Schaal uit de magnetron en terug op de weegschaal zetten. Erbij:

75 gram bloem.

Inhoud goed doorroeren.

 

(Naar keuze toevoegen: 3x snuf kardamon, 2x snuf kaneel, snuf nootmuskaat, snuf kruidnagel.)

 

Met kleine beetjes de eieren erbij roeren.

 

Bakpapier in bakvorm.

Mengsel in bakvorm.

(Naar keuze: topping van gehakte walnoten)

 

35 min. in oven op stand 3 / + 180 graden 

 

 

Muesli koeken

Mengkom op de weegschaal zetten en hierin

250 gram (volkoren)meel

125 gram koude boter in stukjes of plakjes (kaasschaaf!)

 

Met vingertoppen door elkaar wrijven totdat het mengsel op broodkruimels lijkt.

(Mengkom terug op de weegschaal of de volgende toevoegingen apart afwegen)

 

Erbij:

250 gram muesli

175 gram suiker

1 theelepel zout

1 theelepel kardemon

3 theelepels koekkruiden*

3 eieren

2 eetlepels water

Naar keuze (een mengsel van): gewelde rozijnen, hazelnoten, amandelen, kokos, (gedroogde) appelstukjes, (gedroogde) zuidvruchten of cranberries, stukjes chocolade.

 

Alles goed doorkneden en zonodig nog een eetlepel water erbij. Let op, het deeg mag niet plakkerig worden.

 

Een plastic bakje, cakevorm of i.d. bekleden met plastic folie. 

Deeg er in, heel goed aandrukken en afgedekt (3 tot 12 uren) in de koelkast zetten.

 

Voor het bakken

de oven voorverwarmen op stand 3 (+ 175 gr)

de bakplaat bekleden met bakpapier of invetten.

 

Deeg uit de folie nemen en in plakken van + 1 cm snijden.

Plakken deeg -met kleine tussenruimtes- naast elkaar op de bakplaat leggen en vervolgens 20 minuten de oven in.

 

De koeken zijn na 20 minuten nog een beetje zacht, maar worden steviger nadat je ze op een rooster hebt laten afkoelen.

Bewaren in een dichte trommel / plastic doos met goed sluitend deksel.

 

* Koekkruiden zijn kant-en-klaar te koop, maar je kan ook een eigen combinatie maken, afgestemd op jouw muesli-mengsel. Kruiden die gebruikt kunnen worden zijn bijv. kaneel, koriander, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, gember, karwij, kardemom, anijs en piment. 

Nieuwe reacties