Mengkom op de weegschaal zetten en hierin
250 gram (volkoren)meel
125 gram koude boter in stukjes of plakjes (kaasschaaf!)
Met vingertoppen
door elkaar wrijven totdat het mengsel op broodkruimels lijkt.
(Mengkom terug op de weegschaal of de volgende toevoegingen apart afwegen)
Erbij:
250 gram muesli
175 gram suiker
1 theelepel zout
1 theelepel
kardemon
3 theelepels koekkruiden*
3 eieren
2 eetlepels water
Naar keuze (een mengsel van): gewelde rozijnen, hazelnoten, amandelen, kokos, (gedroogde) appelstukjes,
(gedroogde) zuidvruchten of cranberries, stukjes chocolade.
Alles goed doorkneden en zonodig nog een eetlepel water erbij. Let op, het deeg mag niet
plakkerig worden.
Een plastic bakje, cakevorm of i.d. bekleden met plastic folie.
Deeg er in, heel goed aandrukken en afgedekt (3 tot 12 uren) in de koelkast zetten.
Voor het bakken
de oven voorverwarmen op stand 3 (+ 175 gr)
de bakplaat bekleden met bakpapier of invetten.
Deeg uit de folie nemen en in plakken van + 1 cm snijden.
Plakken deeg -met kleine tussenruimtes- naast elkaar op de bakplaat leggen en vervolgens 20 minuten de oven in.
De koeken zijn na 20 minuten nog een beetje zacht, maar worden steviger nadat
je ze op een rooster hebt laten afkoelen.
Bewaren in een dichte trommel / plastic doos met goed sluitend deksel.
* Koekkruiden zijn kant-en-klaar te koop, maar je kan ook een eigen combinatie maken, afgestemd op jouw muesli-mengsel. Kruiden die gebruikt kunnen worden zijn bijv. kaneel, koriander, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, gember,
karwij, kardemom, anijs en piment.